Madeira este o insula in Oceanul Atlanic la aprox. 500 km de coasta africana si 800 km de Lisabona, apartine de Portugalia, dar este o regiune autonoma, cu capitala la Funchal.
Daca nu ati fost inca aici, sper ca randurile de mai jos, mai bine zis pozele de mai jos, sa va convinga sa o alegeti pentru o vacanta viitoare. Asta daca va plac vacantele active in care sa combinati plaja cu muntele. Insula are predominant un relief muntos, cu foarte multe trasee turistice amenajate pentru drumetii si plimbari. Partea de litoral este mai stancosa in partea nordica a insulei si mai domola, inclusiv plaje cu nisip, in partea sudica a insulei.
Mai jos cateva informatii despre cum ne-am organizat noi.
Am ales luna noimebrie pentru a calatori in Madeira, fiind extrasezon, mai putin aglomerat dar cu temperaturi in jur de 25 grade afara. Baie in ocean nu ne asteptam sa facem, dar spre suprinderea noastra si si a localnicilor, apa a avut o temperatura de 23-24 grade si a fost numai buna pentru baie. Madeira este o destinatie cu o temperatura relativ constanta, in jur de 25 de grade, aproape tot anul, cu mici variatii in lunile de vara cand este mai cald si in ianuarie – februarie, cand este mai frig.
O sa incep cu partea de transport, cum am ajuns in Madeira din Cluj…printr-o combinatie de zbouri low cost, cu compania Ryanair, dar chiar daca au fost toate operate de aceeasi companie, nu au avut nici o legatura intre ele, in aeroportul de escala a trebuit sa ne scoatem bagajul de cala, sa il predam inca o data la check in si sa trecem pe la security. Daca unul dintre zbouri se anula sau avea intarziere si nu mai prindeam urmatorul zbor, compania era raspunzatoare doar pentru zborul anulat sau intarziat nu si pentru urmatorul pe care il pierdeam noi.
La dus am zburat Cluj – Paris Beauvais – Funchal. Aeroportul din Beauvais mi se pare foarte prost organizat, de la partea de ridicare a bagajelor pana la controlul de securitate. La retur am venit din Lisabona, am stat cateva zile si aici si am zburat Lisabona – Dublin – Cluj. La intoarcere am avut emotii ca pierdem zborul de la Dublin la Cluj, deoarece zborul de la Lisabona a plecat cu o intarziere de mai bine de 3 ore, dar noroc ca am avut o escala de 4h:30 si am ajuns si la al doilea zbor.
Din Funchal in Lisabona am avut zbor direct, tot cu Ryanair, ei avand cele mai mici tarife la biletele de avion pentru ziua in care am zburat noi. Sunt mai multe companii care opereaza curse directe intre aceste doua orase, aproape din ora in ora.
Vara sunt pachete organizate cu zboruri directe si din Romania, cu plecare din Bucuresti si includ transport cursa charter, bagaj de mana si bagaj la cala, transfer aeroport – hotel – aeroport si cazare la destinatie cu regimul de masa dorit.
Noi am stat in Madeira 8 nopti, iar in Lisabona inca 3 nopti. Cazarile din Madeira le-am impartit dupa cum urmeaza: prima si ultima noapte le-am luat in apropiere de aeroport (2.5 km) la hotelul Santa Cruz Village, un hotel cu un raport calitate pret foarte bun, personal amabil, camere spatioase, mic dejun bun, receptie deschisa non stop. Am ales sa stam aici in prima si ultima noapte deoarece am aterizat tarziu in noapte si la plecare am avut zborul spre Lisabona de dimineata buna.
Urmatoarele 3 nopti le-am luat in partea nordica a insulei, la hotelul Monte Mar Palace, pe care l-am ales in special pentru locatie, privelistea de aici fiind fenomenala (neaparat camera sea view). Hotelul este amplasat langa ocean, dar dupa cum am scris mai sus tarmul de aici este mai stancos, hotelul ne avand acces direct la plaja si apa, dar in localitate, Sao Vicente, sunt si piscine naturale unde se poate face baie. Hotelul maricel, dar perfect integrat cu natura din jur. Spatiul exterior ingrijit si frumos amenajat. Camerele cu mobiler mai vechi, mocheta pe jos (care mie nu imi place, imi da senzatia ca nu e curat), dar cu balcon si vedere la ocean…cele sea view bineinteles. Au si camere land view. Micul dejun ok, nu foarte variat, dar aveai din ce sa alegi in fiecare dimineata.
Dupa care ne-am mutat pentru inca 3 nopti pe coasta sudica in localitatea Ponta do Sol. Cazarea am avut-o la Enotel Sunstet Bay, hotel aflat peste drum de plaja din localitate. Camerele au fost spatioase, curate, dar au avut un minus, lipsa balconului. Alte mentiuni bine de stiut despre hotel: mic dejun bogat, piscina interioara cu apa calda, sauna uscata. Intr-o seara am ales sa luam si cina la hotel, cina de tip bufet, mancare varianta si gustoasa.
Mancarea, atat in Madeira cat si in Lisabona, a fost foarte buna, pentru Lisabona am si doua recomandari Trinca 59 restaurant si O Velho Eurico (aici neaparat cu rezervare in avans).
In Lisabona mi-au placut mult pastelariile, pe care le gasesti la tot pasul, sunt pline de viata, fara decoruri “fancy”, iar preturile foarte accesibile.
Pentru deplasarea pe insula am inchiriat o masina Fiat Punto de la firma de rent a car a hotelului Santa Cruz Village. S-a descurcat bine masinuta, dar i-a lipsit asistenta la pornirea din panta si cum majoritatea drumurilor din Madeira sunt cu panta mare, ar fi indicat sa aiba masina si aceasta functie. Si ca tot am vorbit de drumuri, toata insula este impanzita de tunelele, este ca un svaiter, cel mai lung fiind de 3168 metri (Tunel de Cortado).
Si acum ce-am facut noi in Madeira
In prima zi, am facut traseul Ponta de Sao Laurenco. Un traseu de dificultate medie, pe care l-am parcurs in aprox. 4 ore. Pentru a intra pe traseu este nevoie de de achitarea unei taxe de 1 euro / persoana si se poate achita doar online aici.
A doua zi am facut traseul Pico Ruivo – Pico do Areiro (1818 m) si retur pe care l-am parcurs in aprox. 7 ore. Un traseu solicitant, cu multe urcari si coborari, portiuni expuse, treceri prin tunele. Traseul este amenjat turistic, nu este nevoie de nici un echipament special pentru a-l parcurge. Foarte multa lume pe traseu. De obicei lumea alege sa il faca invers Pico de Areiro – Pico Ruivo si retur, deoarece pana la Pico de Areiro se poate ajunge cu masina, parcarea fiind la cativa zeci de metri de varf, pe cand invers, mai ai de parcurs inca vreo 3 km de unde iti lasi masina pana la Pico Ruivo.
A treia zi am zis ca o luam mai usurel, dar nu prea ne-a iesit. Prima data ne-am oprit la Ruinas de Sao Jorge pentru cateva poze. Apoi am facut traseul Rocha de Navio, un traseu foarte frumos dar mai putin cunoscut. Deoarece telefericul Rocha de Navio, este scos temporar din functiune, pregateste-te pentru o coborare intensa si un urcus sustinut.
Dupa masa am vizitat North Milles Distillery si ne-am plimbat prin Porto da Cruz.
A patra zi, am plecat de dimineata buna spre Lagoa de Fanal, considerat cel mai bun moment din zi pentru a o vizita, dar cum cerul a decis sa ne ofere un spectacol extraordinar de lumina am zabovit pe drum pentru a poze.
Lagoa de Fanal este o padure cu dafini batrani, care a devenit celebra pentru modul in care ceata invaluie copacii si creeaza o atmosfera mistica. Cand am ajuns noi, ceata se risipise, era clar si senin si plin de vacute care pasteau nestingherite. Locul este foarte frumos chiar daca nu e ceata si daca ai suficienta rabdare sa astepti sau noroc, aceasta poate sa apara si mai tarziu, nu doar de dimineata. Noi am avut si rabdare si noroc :D.
Dupa ce am terminat sedinta foto de aici, am luat-o spre Ponta do Sol, dar pe drum ne-am oprit si am facut si traseul Levada das 25 Fontes. Am intrat pe traseu de pe drumul ER211, nu de pe ER110 de unde se intra si pe Levada do Risco. Traseul Levada das 25 Fontes nu este greu de parcurs, dar la fel ca pe Pico de Ruivo – Pico de Areiro, foarte multa lume pe traseu, dupa ce se intersecteaza cu portiunea de traseu cu intrare de pe ER 110. Traseul include si trecerea prin tunelul do Cavalo ou Furado Novo (800 metri).
A cincea zi, am inceput-o cu o plimbare pana la Cascada dos Anjos, care pe mine nu m-a impresionat, mi-au placut mai mult cascadele de la Rocha de Naivo, dar in schimb mi-a placut drumul printre plantatiile de bananieri pana la Two Secret Waterfall. Asa banane bune ca in Madeira nu am mai mancat nicaieri, nici nu se compara cu ce gasim in magazine. Dupa masa, baie in ocean si relaxare. Plaja din Ponta do Sol este cu pietre.
A sasea zi, ne-am planuit sa facem o excursie in larg, sa vedem balene si delfini si pentru asta am mers in Calheta, dar supriza, cand am ajuns acolo, toate firmele care organizau excursii erau inchise (duminica), cu toate ca pe google apareau deschise. Deci daca mergeti in Madeira, in perioada octombrie – aprilie si vreti sa faceti excursii la balene cu plecare din Calheta, sa vi le programati de luni pana sambata. Daca tot am mers pana acolo si vremea a fost buna, am ramas pentru vreo doua ore la baie si plaja. Plaja din Calheta este cu nisip.
Ulterior am mers pana in Funchal, sa vizitam Jardin Monte Palace Madeira. Dupa mine, este nevoie de cel putin 2 ore sa te plimbi prin toata gradina.
A saptea zi, ne-am strans bagajele si am pornit de dimineata spre Funchal, pentru ca nu renuntasem la ideea de a face o excursie la balene. In port se gasesc mai multe firme care organizeaza acest tip de excursii si se pot achizitiona direct la fata locului. Noi am luat de la VMT Madeira. Excursia a durat 3 ore, balene nu am vazut, doar delfini, se face si un stop pentru baie in ocean, iar pe vas este bar de unde poti sa iti cumperi atat bauturi alcoolice cat si nealcolice.
Dupa excursie ne-am mai plimbat prin centrul vechi din Funchal.
A opta zi de dimineata buna, am plecat spre Lisabona, unde am mai stat 3 nopti.
Aici ne-am cazat la American Diamond Hotel, hotel amplasat la 2 km de centrul vechi al orasului. Chiar in fata hotelului este statie de metrou, iar la 50 metri statie de bus. Hotelul are camerele foarte mici, abia te misti in ele. In perioada in care am fost noi in Lisabona s-a desfasurat si WEB Summit (cu aprox.70000 de participanti), iar preturile la cazari au fost foarte ridicate.
Sa ajungem de la aeroport la hotel si retur am folosit bus-ul (sunt 2 bus-uri directe nr.783 si nr.744, care te lasa in statia de langa hotel). Aeroportul din Lisabona are doua terminale, iar legatura intre cele doua terminale se face cu shuttle bus. Terminalul II este dedicat companiilor low cost.
Ce am vizitat noi in Lisabona: centrul vechi, Castelul de Sao Jorge, Se de Lisboa, Piata Pombal cu parcul Eduardo VII si Gradina Amalia Rodigues, Muzeul Calouste Gulbenkian, Ocenario de Lisabona.