Săptămâna trecută am fost 5 zile “la birou” la Sinaia, una dintre cele mai frumoase, dacă nu chiar cea mai frumoasă stațiune montană din România. Autoritățile locale au reușit să impună păstrarea arhitecturii tradiționale și la construcțiile noi, astfel încât Sinaia păstrează farmecul stațiunii regale de odinioară. Să nu uităm că Sinaia a fost aleasă drept reședință regală de către Carol I, aici aflându-se Castelul Peleș și Castelul Pelișor, monumente de arhitectură unice în România.  Pe lângă Castelul Peleș, alte clădiri care încântă ochiul vizitatorilor sunt: Cazinoul din Sinaia, Hotelul Caraiman, Vila Alina Știrbei, Vila Emil Costinescu, Gara Sinaia, Hotel Furnica, Casa Nicolae Iorga, Hotel Palace, Vila Take Ionescu, Mănăstirea Sinaia, Casa compozitorului George Enescu.

            Să începem cu drumul spre Sinaia, am ales să mergem Duminică și să ne întoarcem Vineri cu speranța că nu o să fie aglomerat, dar se pare că segmentul de drum Predeal – Sinaia este tot timpul aglomerat, în orice zi ai săptămânii ai merge. Se fac 20 km în într-o oră ☹. Dacă dorești să faci exerciții de răbdare, aici e locul potrivit :D.

            Cazarea ne-am rezervat-o la hotel  Hote Regal pe care vi-l recomandăm și vouă, este amplasat la aprox. 500 metri de gondola, noi am mers pe jos de la hotel până la gondolă, condițiile de cazare sunt foarte bune, personalul amabil. Hotelul are toate camerele de tip apartament:  apartament cu 1 dormitor + living cu bucătărie complet utilată și baie, apartament cu 2 dormitoare + living cu bucătărie complet utilată și două băi și apartament cu 3 dormitoare + living cu bucătărie complet utilată și 3 băi. Se servește doar mic dejun la cerere, începând cu ora 8:00.

La rezervarea prin agenție, vă oferim un discount de 5 % din tarifele de cazare afișate public

            Cu mâncarea a fost a foarte simplu, restaurantele din Sinaia toate funcționează și în interior, dar noi am optat pentru varianta de livrare la cazare.

            Dar să trecem la partea cea mai importantă, pentru care am și mers la Sinaia, ski-ul. Dacă mergi pentru prima dată aici sau nu ai mai fost de ani de zile, cum a fost cazul nostru, trebuie să știi următoarele lucruri:

  • Există 2 operatori care administează instalațiile pe cablu de aici, dacă vrei să le folosești pe toate trebuie să îți faci 2 abonamente. Nu înțelegem de ce încă nu au reușit să facă un accord prin care să unească toate instalațiile sub același ski pass, câștigul ar fi mai mare pentru toți pe termen lung. Multă lume era nedumerită de faptul că nu știe care instalații corespund cărui ski pass. Dacă te nimerești în Valea Dorului, ai ski pass la gondola și nu ai cash la tine, îți iei frumos ski-urile sau placa în spate și urci pe jos 😀 .
  • Sc Teleferic Srl oprează telecabina care merge până la cota 2000 + telescaunul de la cota 1400 la 2000 + telescaunul de 2 locuri din Valea Dorului. Orarul de funcționare și tarifele le găsiți aici.
  • Transport Urban Sinaia, mai pe înțelesul tuturor Statul Român, operează Gondola 1400, Gondola 2000 și telescaunul + teleski-ul din Valea Soarelui. Orarul de funcționare și tarifele le găsiți aici. Cel mai bine urmăriți pagina de facebook a Gondolei pentru a afla când merge, pentru că ea funcționează după cum bate vântul ????

Ce nu am știut noi înainte să ajungem aici a fost faptul că Telecabina funcționează și când Gondola 2000 nu merge și poți să ajungi la pârtiile de pe platou, chiar și atunci când suflă vântul. Noi eram ferm convinși că dacă Gondola nu merge, nu merge nici Telecabina, dar se pare că o instalație de 50 de ani a fost proiectată să reziste la vânt mult mai bine decât una din 2007. Oare cei care au făcut studiul de fezabilitate nu au consultat și prognoza meteo să vadă cam câte zile sunt cu vânt în zona Sinaia și să o proiecteze astfel încât să reziste și la rafale mai puternice de vânt…astfel din 5 zile cât am stat aici, o zi a funcționat Gondola 2000 și telescaunul + teleski-ul din Valea Soarelui  + încă vreo 2 ore în altă zi.

Dar în ziua în care a funcționat, a fost tare frumos la Sinaia ????. Pârtiile de pe platou probabil sunt cele mai frumoase din țară, alături de cele din Poiana Brașov.

Cu toate că am fost în cursul săptămânii, în ziua în care au funcționat toate instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, a fost aglomerat, la telescaunul din Valea Soarelui, durata de așteptare ajungând în jurul amiezii și la 30 minute. La telescaunul din Valea Dorului și la teleski -ul din Valea Soarelui durata de așteptare era de până în 5 minute, la telescaunul de la cota 1400 nu era coadă deloc, iar la Gondola 2000 se aștepta în medie 15 minute.  

În restul zilelor am mers la ski la:

  • Azuga, unde a fost deschisă pârtia Sorica, foarte frumoasă pârtia, nu s-a stat deloc la coadă la Gondola, ski pass-ul / zi este 140 RON. Puteti să urmăriți pagina de facebook Ski Azuga pentru informații despre starea pârtiilor și orarul de funcționarea a gondolei de aici
  • Predeal, unde doar pârtia Clăbucet a fost deschisă. Nici aici nu s-a stat la coadă la telescaun, ski pass-ul costă 180 RON / zi + 20 ron garanția. Cei care operează instalațiile pe cablu de aici, sunt aceeași cu cei care operează în Bușteni și Sinaia (telecabina), iar dacă îți faci ski pass pentru mai mult de 3 zile consecutive, poți să îl folosești în toate stațiunile. Mai multe informații despre starea pârtiilor din Predeal și tarife la ski pass-uri găsiți aici

Bine de știut:

  • În toate stațiunile se plătește parcare la baza pârtiei, 20 RON / zi  
  • Este obligatorie purtatrea măștii de protecție peste gură și nas în mijloacele de transport pe cablu și în zona de așteptare a acestora. În Sinaia, dacă nu respecți această regulă, riști să primești amendă.
  • Personalul care administrează instalațiile pe cablu și pârtiile toți purtau mască de protecție
  • Ce nu s-a respectat, în Sinaia, doar aici fiind aglomerat, a fost numărul de max 4 persoane în Gondolă. Personal nu cred că ai cum să respecți acest număr în stațiunile unde există un flux mare de turiști, dar dacă porți mască, lași aerisirea deschisă de la cabină, riscul să te îmbolnăvești este la fel ca în orice alt mijloc de transport;
  • Mulți ski-ori nu cunosc regulile de pe pârtie; Decalogul schior-ului (și al celor care se dau cu snowboard-ul ) îl puteți citi aici

Ce ne-ar plăcea nouă, să nu mai încurajam turismul “merge și așa”, să nu mai încurajăm dezvoltarea de stațiuni gen Rânca, Straja, în care estetica urbană a fost uitată cu desăvârșire, să cerem colaborare între operatori, indiferent că sunt privați sau de stat. Cum ar fi dacă în stațiunile de pe Valea Prahovei am putea schia cu un singur ski pass, cum ar fi la Arieșeni să se întâmple același lucru sau în Bucovina. Să fie încurajați copiii să practice sporturi de iarnă, să avem și noi educatia vacanței de iarnă active.  

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *